Ararat, trekking eller bjergbestigning?

Det er svært at sætte en egentlig grænse for, hvor noget ikke længere er trekking og bevæger sig over i bjergbestigning. Den bedste måde at finde ud af, om det er noget for dig, er jo at prøve en tur i grænseområdet mellem trekking og bjergbestigning.

Jeg leder ind imellem ture til følgende bjerge, ture som jeg betragter som trekking, men som mange vil sige er bjergbestigning blot af den årsag, at de fører til toppen af et bjerge. De tre ture er Ararat i Tyrkiet, Kilimanjaro i Afrika – faktisk “the roof of Africa” og Aconcagua i Argentina. To af disse er en del af Seven Summits altså det at bestige en af de højeste på hvert kontinent. Flere af disse bjerge kræver bestemt decideret bjergbestigning, det gælder f.eks. Denali (også kaldet Mount McKinley) i Nordamerika, Elbrus (hvis vi stadig synes at dele af Rusland hører til Europa) og i særdeleshed Mount Everest.

Nå men tilbage til Ararat. Jeg har ledt denne tur 3 gange før (pt. 2023) og som oftest vil jeg kalde det for en trekkingtur, men der var en gang, hvor forholdene i sne og is det sidste stykke mod toppen gjorde det lidt mere udfordrende. Isøkse og steigeisen var om end ikke nødvendige så i hvert fald en stor hjælp.

Bjerget er 5.165 meter højt og der er relativt tydelig sti en del af vejen. Vi bor i to lejre undervejs og har en lille akklimatiseringstur mellem de to lejre, før vi går på toppen af bjerget fra den øverste af lejrene. Turen er på alle måder en smuk tur, selv under opholdet i byerne har vi udflugter til meget sceniske steder såsom et gammelt palads og en ø i Van søen, hvor der er særdeles smukt, ligger et gammelt armensk kloster og er en falkekoloni. Så der er lidt for enhver smag.

Turen varer kun 8 dage tur/retur fra Danmark og foregår gennem Kipling Travel, så du kan læse mere om den på deres side, hvor du også kan se flere billeder fra andre af deres ture dertil. Du finder den her Kipling Travels Ararat ture.