Nepal

Om noget land i verden forbindes med trekking og bjergbestignign, så må det vel være Nepal.

Der er i Nepal, hvis nordgrænse udgøres af Himalaya bjergkæden, et væld af trekkingmuligheder i bjergene. Men skulle man få lyst til at prøve noget andet, er der også masser af muligheder i forbjergene (the foothills) og endog jungletreks i terai’en, lavlandet for foden af forbjergene.

nepal_with_mountains

Nogle få af de smukke treks i Nepal:

  • Everest Basecamp – med flere forskellige varianter.
  • Annapurna rundt.
  • Annapurna Basecamp.
  • Manaslu rundt.
  • Dhaulagiri rundt.
  • Arun dalen.
  • Langtang dalen.

Everest Basecamp trek

Der er mange måde at gøre Everest Basecamp trekket på, og dem kan du læse om i min artikel om trekket til Everest basecamp. Du kan også købe min bog om Everest trekket, det kan du se mere om her.

Annapurna circuit

Turen rundt om Annapurna er en klassiker, som for ganske få år siden var meget krævende og meget lang. Grunden vejbyggeri er der desværre ikke så meget tilbage af den oprindelige circuit, men det er stadig en krævende tur, da du skal passere det 5416 meter høje Thorung La pas. Store dele af vejen op til passet, ikke mindst hele vejen til Manang, er der bygget vej, så du konstant møder jeeps og motorcykler.

Annapurna Basecamp

Denne tur er stærkt anbefalelsesværdig, da den i modsætning til ovenstående kommer gennem relativt uspoleret terræn til en af de mest imponerende steder i verden, Annapurna Sanctuary.

Annapurna Sanctuary hvor Annapurna basecamp ligger, er tæt omgivet af store bjerge såsom Annapurna selv, Annapurna South og et af de smukkeste bjerge i verden, Machapuchare (også kaldet Fishtail mountain). Hertil kommer en række lidt lavere bjerge, som ikke desto mindre er særdeles imponerende, specielt når du har dem så tæt på.

Du kan læse langt mere om Annapurna Basecamp trekket i min bog om det. Du finder mere information i denne artikel: Annapurna Basecamp trek.

Manaslu rundt

Manaslu, som med sine 8153 meter er en af de fjorten bjerge i verden over 8000 meter, ligger tæt på Annapurna området og trekket munder efter passage af det 5110 meter høje Larkya La pas ud i samme dal, Marshyangdi dalen, som Annapurna circuit trekket følger i starten (hvis man som normalt går Annapurna trekket mod uret rundt).

Fordelen med Manaslu circuit er, at dette trek kun for få år siden blev muligt at gennemføre uden at skulle overnatte i telt. Det er derfor ikke blevet så besøgt, jeg kunne fristes til at sige overrendt, som Annapurna circuit, og der er ikke bygget vej nær så langt ind i dalen, du starter op gennem. Derfor får du meget mere oplevelse af naturen på dette trek.

Dhaulagiri rundt

Her er tale om et af de meget barske trek, hvor du som en del af udfordringerne skal krydse hele to pas, Dhampus passet på 5250 meters højde og Franskmandspasset på 5360 meters højde, krydse over gletsjer samt overnatte i telte på det meste af turen, da der ikke er bebyggelser og dermed tehuse. Hertil kommer at du får mange overnatninger i stor højde.

Da jeg i 1991 gik trekket i forbindelse med bestigningen af det 8167 meter høje Dhaulagiri, kunne vi trekke hele vejen rundt om bjerget uden at gå på veje. Der var kun stier, men i dag er en del af den østlige og sydlige del af ruten “velsignet” med veje, så du formentlig kun vil trekke en mindre del af ruten. Du kan f.eks. flyve ind til Jomsom, hvor du så skal bruge noget tid til akklimatisering, før du starter op mod de høje pas. Du kan så trekke hele den nordlige og vestlige del af ruten, som vist på korter herunder.

Arun dalen

Arun dalen går ind til Makalu basecamp og dermed ind til endnu en af de 8000 meter høje bjerge, denne gang det femte højeste med sin 8562 meter.

Langtang dalen

Denne dal blev verdenskendt efter jordskælvet i 2015, da det var et af de hårdest ramte steder i bjergene, ydermere fordi der blev lavet en film om jordskælvet og dets eftervirkninger, som bl.a. kan ses på Netflix (Aftershock). Langtang dalen har en hovedrolle i denne film.

Men Langtang trekket er smukt og hører til de mere moderate treks, som kan gennemføres af de fleste. Et godt begyndertrek.