Baltoro gletsjer trek

Broad Peak set fra Baltoro Gletsjeren lige før Concordia pladsen nås

Broad Peak set fra Baltoro Gletsjeren lige før Concordia pladsen nås

Et af mine favorittrek er trekket op ad den omtrent 70 km lange Baltorogletsjer. Det er en favorit af mange årsager:

  • Trekket er i sig selv meget spektakulært i og med at du går op ad en af de største gletsjere udenfor polområderne.
  • Gletsjerens setting er også helt unik. Du bevæger dig op mellem nogle af verdens højeste bjerge og nogle meget stejle granittinder, som står tæt op mod gletsjerens kanter.
  • Du når op til den fascinerende sammenflydning af gletsjere kaldet Concordia, ligesom den store plads i Paris. Her er du omgivet af nogle af de absolut højeste tinder i verden: K2, Broad Peak og Gasherbrum gruppen.
  • Når du bevæger dig en lille dagsmarch længere op ender du i basecamp nedenfor et af verdens mest berygtede og fascinerende bjerge, verdens andethøjeste, det 8601 meter høje K2.
  • Hvis du er rigtig heldig og årets snemængder tillader det, kan du trekke ud herfra over det 5940 meter høje pas Ghondogora La, som tager dig lynhurtigt fra det inderste af Karakoram bjergene og ud i den frodige Hushe dal.
  • For mig personligt er området også forbundet med fantastiske minder. Min første og anden succesfulde ekspedition til over 8000 meter høje bjerge fandt sted her. I 1994 kom jeg sammen med Jan Mathorne på toppen af det 8047 meter høje Broad Peak og i 1998 kom jeg sammen med Mads Granlien og Jan Mathorne på toppen af det 8068 meter høje Gasherbrum I.

Baltorotrekket går for at være et af verdens hårdeste treks, hvilket jeg måske ikke helt forstår, men der skal da ikke herske tvivl om, at det er et trek, der kræver en rimelig god fysik. Oplevelserne, som du vil få på vejen, opvejer til gengæld sliddet mange gange. Jeg vil derfor ikke tøve med at anbefale turen, som en af de mest utroligt smukke og vilde ting, man kan foretage sig.

Broad Peak set fra Baltoro Gletsjeren lige før Concordia pladsen nås

Gashergrum gruppen set fra Ghondogoro La. Fra venstre GIV, GIII, GII, i forgrunden GV og GVI og længst til højre i baggrunden GI, den højeste af dem alle.